Според когнитивниот невролог, д-р Каролин Лиф, мозокот е единствениот орган во телото што се подобрува со возраста, но треба да се вежба. Таа препорачува пет активности за да се зачува младоста на мозокот.
Читајте: читањето е генерално неверојатен начин за вежбање на умот и креативно размислување. Наместо да читате неколку страници без ентузијазам пред спиење, бидејќи сте слушнале дека е добро за вас, оставете го вашиот ум да влезе во друг свет.
Решавајте сложени загатки со други: добрата загатка поттикнува гама-активност во мозокот, што е одлично за креативност и одржување на мозокот млад. Сепак, не се само загатките тоа што може да ја стимулира мозочната активност. Психијатарот и експерт за нарушувања на мозокот Даниел Амин вели дека пинг-понг е најдобрата игра за мозокот.
Шетајте и сонувајте: Лиф вели дека шетањето и сонувањето вклучуваат 200 различни делови на мозокот на креативен и стимулативен начин што може да помогне да се задржи мозокот млад. Променете го начинот на кој слушате музика. Докторката Лиф вели дека слушањето музика, дозволувајќи ѝ да ве однесе, може да има регенерирачки ефект врз целокупниот проток на енергија во мозокот.
Набљудувајте се себеси и вашето влијание врз другите: тоа ќе вклучи различни фреквенции на мозокот, особено алфа-фреквенција. Тоа може да ви помогне да ги идентификувате токсичните модели што ви се потребни за детоксикација, што навистина може да влијае на вашата возраст и здравјето на мозокот.