Некаде околу 1700 година италијанскиот градител на харпискорди Бартоломео Кристофори го создал првиот инструмент со клавиши на кој можеле да се добијат динамички нијанси од пијано до форте. Оттаму е првичниот назив „гравичембало пијанофорте“, подоцна скратен во „пијанофорте“, денес познат како пијано или клавир. Пијаното е најчесто изучуваниот инструмент на светот (само во САД околу 18.000.000 луѓе свират пијано), а исто така е и инструмент за кој се напишани најмногу композиции. Модерното пијано е изработено од над 12.000 дела од кои 10.000 се подвижни. 230 жици се поставени во внатрешноста на корпусот, а вкупниот притисок врз нив е околу 30 тона.

Звукот се добива така што клавишите на клавијатурата придвижуваат мали дрвени чеканчиња обложени со филц, тие удираат по жиците и волшепството почнува. Најпознатиот градител на пијана веќе 165 години е фирмата „Стејнвеј“, нивните инструменти се најдобрите и најквалитетните. Но приматот на најскап на светот го има концертниот клавир изработен специјално за отворањето на Олимписките игри во Пекинг 2008 година. Дизајниран од канадскиот производител „Хајцман пијанос“ и изработен од стакло, овој раскошен инструмент прв го оживеа кинескиот виртуоз Ланг Ланг.

По завршувањето на Олимпијадата кристалниот клавир е продаден на аукција за 3,2 милиони долари. Најдолгото, пак, пијано на светот е направено од 25-годишниот Новозеланѓанец Адријан Ман во 2014 година. Тој 4 години работел на создавањето на грандиозното пијано долго 5,7 метри и тешко 1,4 тон. Не случајно пијаното е наречено крал на инструментите. Тоа е единствениот инструмент на кој истовремено се свири и мелодија и придружба. Распонот меѓу 88-те клавиши е седум октави плус мала терца. Најнискиот тон – супконтра ла – е понизок од најнискиот тон на контрафаготот, а највисокиот – до од петтата октава – е повисок од највисокиот тон на пиколото, па, така, пијаното опфаќа регистар поголем од оној на симфонискиот оркестар. Навистина е крал.

Лада Шоптрајанова Петровска