Фото: Твитер

Секое влошување на билатералните односи меѓу Софија и Скопје не само што го оневозможува вклучувањето на Бугарите во уставот, туку е во интерес на руските цели на Балканот, смета Весела Чернева, заменик-директорката на Европскиот совет за надворешна политика и советничка на поранешниот бугарски премиер Кирил Петков.

Чернева во изјава за БТВ ја посочува одлуката на бугарското Народно собрание од 24 јуни лани, кога пратениците усвоија листа услови за односите со Скопје за кои требаше да почнат разговори, но наместо тоа се случило спротивното.

Таа смета дека односите меѓу Софија и Скопје ќе ги регулира Брисел кога ќе почнат преговорите за членство на Македонија.

– Европската унија ќе влезе во својата улога на контролно тело кога Северна Македонија ќе ги почне преговорите. Македонија сè уште не почнала да преговара во ЕУ, бидејќи имаше еден услов – Бугарите да бидат вклучени во уставот. Тоа се уште не е наравено – истакна Чернева.

За да се постигне оваа промена, според неа, мора да има соодветен амбиент, а во моментов се забележува ескалација.

– Двете страни се виновни. Ако нè интересира судбината на Бугарите во Македонија, задача на Бугарија е да создаде поволни услови за да можат многу брзо да ги добијат правата што ги сакаме – смета Чернева.

Грешката на Бугарија, како што посочува, е и во имињата на културните клубови што се отворени во Македонија, чија цел е да провоцираат, а не да ги подобрат односите.

– Тоа е направено за да провоцира другата страна. Кога отворате клуб за да биде мост за затоплување на односите, не го правите тоа за да ја навредува другата страна – изјави Чернева.