Ознака: необјавено

За љубовта и вербата

Минавме десетгодишен тежок период послан со трње, маки и неизвесности, кои ги надминавме со натчовечки напори и успеавме да изградиме повеќе од планираното, на...

Ветеното овчарче на Бигорскиот манастир стана академски сликар

Забележано, необјавено Во долнореканското село Требиште, кое се наоѓа на запад од бигорскиот манастир „Св.Јован Крстител“, монасите на манастирот, заедно со жителите на селото, во...

Гробовите на масларите

Три настани од летото господово 1957 година ми се длабоко врежани во мојата меморија и по 65 години не се избледени. Секогаш ме потсетуваат...

Заклетва што се пренесува низ вековите – се колнам на...

Илинденските маршеви ја будат свеста кај младите, непосредно се запознаваат со македонската славна историја, со херојствата на илинденците, на партизаните, на борбеното македонско население...

Музичките легенди живеат вечно

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕОБЈАВЕНО Александар Сариевски беше и остана исклучителна личност, врвен уметник, професионалец на изворната и на новосоздадената македонска народна песна. И самиот беше автор, а...

Крчин, Бистра и Стогово во митот за арката на Ное

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕОБЈАВЕНО Западниот дел на Македонија е преубав и пребогат со недопрена природа, планини со стотина врва над 2.000 метри надморска височина, обележани планинарски патеки...

Упорноста на Софија за вградување бугарофилски инсталации во Македонија по осамостојувањето

Денеска се навршуваат 24 години од смртта на Драган Богдановски, идеолог и основач на ВМРО-ДПМНЕ. Од денешен аспект и во контекст на најновите случувања...