Ознака: Методиј

Просветителската порака на рамноапостолите, светите Кирил и Методиј

Најстариот син Методиј (околу 810) и најмладиот син Константин/Кирил (826/827) се две од седумте деца на таткото Лав, помошникот на воениот командант на солунската...

Со Светите Кирил и Методиј старомакедонскиот словенски јазик стана првиот книжевен...

Тие го превеле Светото писмо на мајчин јазик - на старомакедонскиот словенски јазик со македонско наречје. А по Библијата, ги превеле и богослужбените книги,...