Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26119)

Галичник – центарот на мијачкото царство

Малубројна по наталитет, многубројна по дух и школувана интелигенција, Мијачијата има преродбенички епицентар во Галичник. Од трите еднопросторни и духовни царства, Мијачијата јазично, етнички,...

Скопје доби извештај од Стразбур со многу забелешки

Комитетот за превенција од тортура (КПТ) на Советот на Европа (СЕ) изготви извештај со препораки, во кој повикува македонските власти да ги имплементираат дадените препораки...

Овошје што не содржи многу шеќер

Здрава храна Многу здравствени придобивки се поврзани со редовното консумирање овошје. Се препорачува да се јаде овошје за да се задоволи потребата од шеќер, кој...

Модерна индустрија и конкурентен извозен сектор

Новата книга со наслов „Нов договор за економски развој“, чии автори се Бранко Азески и Дарко Лазаров, неодамна беше публикувана и јавно промовирана од...

Како да го препознаете проблемот на патолошко коцкање

Проблемот со коцкањето е покомплексен од класичните зависности. Болеста незабележливо се развива, а започнува како забава. Во дијагностичкиот систем, коцката е класифицирана како зависност...

Пет реченици што децата сакаат да ги слушнат од родителите

Терапевтите наведуваат што сака да слушне секое возрасно дете од своите родители и зошто тие зборови се толку важни. Како што растеме, односот што...

Почина пациентот кому му беше пресаден свински бубрег, но смртта не...

Почина пациентот кому пред два месеца му беше извршена трансплантација на модифициран свински бубрег. Операцијата беше направена како потенцијално решение за светскиот недостиг од...

Концерт на мегаѕвездата Курт Елинг со Националниот џез-оркестар

Концерт на Курт Елинг со Националниот џез-оркестар ќе се одржи вечерва, во 20 часот, во Македонскиот народен театар. Диригент на концертот ќе биде Џијан...

Режисерка од Нов Зеланд сними филм инспириран од „Пред дождот“

И по 30 години, македонскиот филмски класик „Пред дождот“ на Милчо Манчевски инспирира нови режисери насекаде низ светот. Овој пат во Нов Зеланд, режисерката Лорен...

Автори и илустратори за деца од Турција гости на „Литера“

Гизем Ѓозде Учар и Угур Алтун, современи автори и илустратори за деца од Турција, ќе бидат гости на претстојното шесто издание на меѓународниот фестивал...