Ознака: фатмир бесими

Економски раст од пет отсто може да ни го обезбеди епитетот...

Просечна стапка на економскиот раст од 4,7% во следните 20 години и побрз раст на животниот стандард со за 70% повисок БДП по глава...

Не се предвидуваат нови даноци со буџетот за 2024 година, посочи...

Во буџетските проекции за 2024 година не се предвидуваат нови, дополнителни даноци, ниту зголемувања на давачките, рече денеска министерот за финансии Фатмир Бесими. Како...

Членството во ЕУ ќе донесе дополнителни 2.868 евра по глава на...

Разликата од чекалната на ЕУ - до внатре во Унијата е 21,8 пати повеќе фондови кои ќе и станат достапни на земјава по влезот...

Можен е ребаланс на буџетот во септември, истакна Бесими

Ако се оцени дека е потребно, можно е во септември да има ребаланс на буџетот, рече вечерва министерот за финансии Фатмир Бесими. Како што...

Со новата методологија се мотивира штедењето на струја, истакна Бесими

Мерките постојано се прилагодуваат на нивото на кризата и обликот на кризата во којашто се наоѓаме и цените што сакаме да ги постигнеме. Со...

Бесими препорачува зголемувањето на платите да се воведе од идната година

Министерот за финансии Фатимир Бесими денеска потврди дека за април 2023 година му е исплатена плата повисока за 78 отсто, согласно одлуката на Уставниот...

За покачувањата на функционерите месечно ќе се издвојуваат 80 милиони денари,...

Државата ќе мора секој месец да наоѓа приближно 80 милиони денари месечно за да ги исплати новите покачени плати на функционерите, објавува „Макфакс“. Ова...

Бесими: Сите институции во Владата работат да се најде одржливо системско...

Законот за платите во јавниот сектор, кој е објавен на Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР) и е на јавна расправа, треба да...

Платите за здравство ќе се исплатат од трезорот, ако проблемот на...

Изнајдено е решение за исплата на платите во здравството, дури и ако до понеделник не се реши проблемот со системот на Фондот за здравство,...

Бесими: Инвеститорите ја немаат запишано еврообврзницата и не можеле да тргуваат...

Агентите и инвеститорите се навремено известени за административната пречка во врска со издавањето на еврообврзницата. Инвеститорите ја немаат запишано еврообврзницата - следствено на тоа...