Ознака: уметници

Изложба на дела од уметниците од ДЛУП во Прилеп

„Креации од ноќта – уметност инспирирана од соништата“ е тематската изложба на дела од уметници членови на ДЛУП, која е отворена во ликовната галерија...

Уметноста ја надвикува вревата на небитниците

Уметниците и креативните творци, размислувајќи и создавајќи на оваа тема (60 години од скопскиот земјотрес), преку своите дела му оддаваат почит на нашиот град...

Изложба на балкански уметници во Париз

Под покровителство на министерствата за култура на Mакедонија, Србија и на Албанија, а во рамките на културната програма на иницијативата Отворен Балкан, на 13...

Култура и уметници имаме, поддршка и структура немаме

Леон Шумански, основач на „Гола планина колектив“ „Гола планина колектив“ е музичко здружение на младиот бран на музичари што творат авторска музика во рамките на...

Ново издание на програмата за млади уметници „Совршениот уметник“

Започна новото издание на дискурзивно-едукативната програма за млади уметници „Совршениот уметник“, која се одржува во рамките на одбележувањето на 20-годишнината од формирањето на наградата...

„Среќен роденден, Венеција“ – изложба на македонски уметници

Поради пандемијата на ковид-19, замислената продажна изложба не се реализира, така што првичната идеја за донација и солидарност се преобрази во роденденски подарок по...

Голем осмомартовски базар на македонски уметници и дизајнери

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, од 4 до 8 март, „Скопје сити мол“ го организира големиот осмомартовски базар „За сите посебни дами...

Потсетување на значајните легати на големите македонски уметници

НГМ во 2022-та Изминатата година беше мошне успешна за Националната галерија на Македонија (НГМ), со голем број изложби поддржани од Министерството за култура, во рамките...

Заменик-амбасадорот на Кралството Шпанија, Ернесто Кампо, во посета на кичевски млади...

Заменик-амбасадорот на Кралството Шпанија во земјава, Ернесто Кампо, покрај тоа што присуствуваше на отворањето на изложбата по повод 140-годишнината од раѓањето на шпанскиот сликар...

МСУ отворен за надоаѓачките генерации македонски уметници

Претставување на „Пејзажи на восхитот“ на Дарко Алексовски Самостојната изложба „Пејзажи на восхитот“ на уметникот Дарко Алексовски, еден од тројцата наградени автори за најуспешен автор...