Ознака: увоз

Бугарските овчари и козари се побунија против македонските јагниња

Националната асоцијација на одгледувачи на овци и кози од Бугарија најавува протест поради неконтролираниот увоз на јагнешко месо од Македонија, се вели во дописот...

Албанскиот кромид го освојува македонскиот пазар

Во текот на месецов забележан е раст на извозот на кромид од Албанија за македонскиот пазар, посебно од округот Корча, кој е и најголем...

Велика Британија целосно го прекина увозот на руски течен гас

Велика Британија од денеска целосно го прекина увозот на руски течен природен гас (ЛНГ), што е нова мерка во одговорот на Лондон на војната...

Дали ЕУ се откажува од воведувањето горна граница за увоз на...

Енергетската криза предизвика големи економски проблеми во Европската Унија, што генерира висока инфлација и многу други проблеми во низа, и за деловните субјекти и...

Вучиќ: Србија донесе одлука за увоз на нафта, утре ќе се...

Претседателот Александар Вучиќ изјави дека Србија веќе донела одлука за увоз на нафта доколку поради Хрватска не може да се снабди со руска нафта...

Увозот на Филипинки ќе остане само пуста желба

Босна и Херцеговина Подготвил: Марјан Велевски Медиумите во Босна и Херцеговина деновиве посебно внимание му посветуваат на еден несекојдневен феномен, кој не е специфичен само за...

ИЕА: ЕУ во јули увезла 70 проценти помалку гас од Русија

Во јули, увозот на руски природен гас во Европска Унија е намален за околу 70 отсто на годишно ниво, со просечни дневни количини под...

Извозот во првите шест месеци зголемен за 20,2 отсто, а увозот...

Вкупната вредност на извозот од земјава во периодот јануари – јуни 2022 година изнесува 4.097.486.000 евра и бележи раст од 20,2 отсто во однос...

Велика Британија, САД, Канада и Јапонија ќе забранат увоз на руско...

Четири држави од Г7 ќе го забранат увозот на руско злато како дел од новите санкции воведени кон Русија во одговор на нејзината инвазија...

Трговскиот дефицит со децении нерешлива енигма

Трговскиот дефицит отвора многу прашања. Зошто перманентно со децении сме во трговски дефицит? Како да му се стави точка на тој негативен економски феномен?...