Ознака: термоцентрали

Враќање на јагленот на голема врата

Откако Русија го намалува снабдувањето со гас, некои земји во Европа ќе ги активираат термоцентралите Како што е веќе познато, рускиот државен енергетски гигант „Газпром“...

Балканските термоцентрали пред неизвесна транзиција

Електроцентралите на јаглен во Западен Балкан се посебни загадувачи на околината и по влезот во Европската Унија мораат да платат висока цена за да...

Македонија и понатаму зависна од термоцентралите

Во делот на обновливите извор на енергија, Македонија, со 18 до 19 отсто енергија во финалната потрошувачка, нема да ја постигне поставената цел од...

Нуклеарка во туѓ или во сопствениот двор

Иако, во принцип, сите се согласни дека од економски, безбедносни, еколошки и други причини, секогаш е подобро да се користат потенцијалите на некоја од...

До декарбонизација на општеството преку поголема примена на ОИЕ

Нашиот потенцијал е сонцето. Вода и ветер немаме толку многу, но не се за потценување. Токму енергијата произведена од ваквите обновливи извори на енергија...