Ознака: правници

Промовирана 15-та јубилејна генерација додипломци на Правниот факултет во Кичево

Денеска со пригодна свеченост на Правниот факултет Кичево, беше промовирана 15-та генерација дипломирани правници и магистри. На оваа свеченост беа промовирани 64 дипломирани правници...

Добар за политичарите, лош за правниците

ПРВИЧНИ РЕАКЦИИ ЗА НОВИОТ ЗАКОН ЗА ЈО Дел од стручната јавност смета дека со предочените измени на законот, на ова поле, во практика нема да се...

Правото не може да се сведе на заокружување

Досегашниот начин на полагање на стручниот испит за правници, односно правосудниот испит, меѓу правниците предизвикуваше бурни дебати и критики околу тоа дали испитот треба...

Кога правниците ќе замолкнат

Судските процеси во врска со 27 април станаа флагрантен доказ за непостоење на правна држава, од моментот кога поради политички побуди и со противуставен...

Мачка во вреќа

Македонската академска сфера отсекогаш создавала клима за кетмани, за молчаливи, салонски, а неретко и за професори сончогледи. Во пресудни мигови, оваа лепеза станува највидлива....