Ознака: ПАЗАРИ

Неопходна е голема промена во начинот на размислување и дејствување...

Како мала економија, нашиот фокус за успех треба да го насочиме кон тоа како да ја искористиме интелигенцијата со примена на иновации и технологија....

Колку е блиску новата валута што би ја трансформирала светската економија?

На подолг рок, како што ќе напредува во фазата на резервна валута, Р5 ќе придонесе за побалансиран глобален монетарен систем и ќе се натпреварува...

Синтетичките горива ќе бидат поевтини, нема да загадуваат и ќе им...

Според ИЕА (Меѓународна агенција за енергија), синтетичките горива се од клучно значење за декарбонизацијата на транспортот и индустријата до 2050 година. Синтетичките горива може...

Потпирање на сопствени сили за подобро поврзување на домашните и...

Кина не се препознава себеси со „водење политика на затворени врати“ Акцентот на Кина на потпирање на сопствените сили во никој случај не е да...

Дудинката – неправедно запоставено овошје

Иако ја нема во продавниците и на пазарите, дудинката е вкусно и здраво овошје, кое е неправедно запоставено. Порано речиси во секој двор можеше...

Државна поддршка за подобар пласман на надворешни пазари

Со оглед на придобивките од извозната диверзификација и позитивните ефекти што таа би ги имала врз домашната економија, ги запрашавме бизнисмените како да се...

Традиционалната зимница станува луксуз

Иако домашниот ајвар, лутеницата, пинџурот и малиџаното се незаменливи, како и разните видови слатко и пекмез од овошје, сепак, многумина се откажуваат од помислата...

Со поквалитетна сообраќајна инфраструктура до странски пазари

Поврзаноста со квалитетна инфраструктура со другите земји од регионот е многу битен фактор, особено во периодот кога нашите компании ќе треба да ги вратат...

Извозниците чекаат поттик за исчекор кон нови пазари

Компаниите што извезуваат имаат потенцијал да ја повлечат домашната економијата во нов раст, а една од опциите за поголем раст на стопанството, според економистите,...

Цунамито на ковид-19 и новите пазари

Во 2020 година, цунамито на ковид-19 се очекуваше насекаде да ги уништи сиромашните и земјите со средни приходи. Бранот навистина дојде, а неговите последици...