Ознака: Нивици

Преспанските камбани бијат за Македонија, ама и за меѓународното право

Ниту потписникот на Преспанскиот договор од грчка страна, Никос Коѕијас, ниту премиерот на Грција, Киријакос Мицотакис, ниту пак „умерениот“ Ципрас не кријат дека ни...

Наместо ЕУ-интеграција, „Преспанската спогодба“ донесе понижување, фрустрации и горчина

Шест години потоа, пукнатините во договорот само се продлабочуваат и се шират. Невозможно е сето она што шест години генерира проблеми и недоразбирања, во...

Преспанската спогодба меѓународна формалноправна рамка за вистинските грчки цели

Придобивките, според зборовите на Коѕијас, се контрола на воздушниот простор над Македонија за да не може тој да потпадне под надлежност на Турција или,...

Грците ја изедоа погачата што ја добија во Нивици

ЗОШТО НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ВО ГРЦИЈА ГЛАСАЧИТЕ ГО ОТПИШАА СВОЈОТ ПОТПИСНИК НА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР, АЛЕКСИС ЦИПРАС Како поранешен премиер Ципрас успеа (се разбира со помош...

Никулците на договорот од Нивици сега се фиданки, очигледно и со...

Како Преспанскиот договор ги легитимира соседските претензии кон Македонија Интензитетот и динамиката на настаните во македонско-бугарските билатерални односи во изминативе три-четири години како да придонесоа...

Преспанскиот договор се вовлече и во џебот на граѓаните

Професорите со кои се консултиравме во врска со поставените прашања поврзани со Преспанскиот договор што не се однесуваат на идентитетските, историските, јазичните и други...

Нивици на кантар пред граѓаните

Што се однесува до полемиките за Преспанскиот договор, дискусиите, јавните расправи во македонската јавност кај власта и опозицијата изминатата година тие беа фреквентни, длабоки,...

Што добивме, а што загубивме

Преспанскиот договор - една година потоа Една година потоа, македонските граѓани може јасно да проценат што добија или што изгубија во целиот тој процес. Оцените...

Потписите се исушија, емоциите се разгоруваат, каде е разумот

И по речиси една година од потпишувањето на спогодбата од Нивици, таа е предмет на сериозни политички расправања на релацијата власт - опозиција, и...

Членот 7 и седумка на лото

Грција толку отворено и без срам цело време се меша во нашите внатрешни работи што веќе се плашам и фрижидер да отворам, да не...