Ознака: народ

Гласот на народот и судбината на Исус

Настани, симболи, алузии Една од најзабележливите пораки на партиите што учествуваат на сегашните избори за пратеници во Собранието е да се чуе гласот на народот....

Дали демократијата во Македонија е „демократија без народ“?

Анализата е сеопфатна, па затоа е и долга, ама тука ќе биде изнесена на рати, во стилот на животот што го живееме во неа....

Во име на кој народ?

Како што наближува почетокот на изборната кампања, така се разгоруваат страстите меѓу политичките ривали, кои не избираат средства и не водат сметка за нивото...

Во јазикот лежи коренот на еден народ

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, кој ги охрабрува промовирањето на повеќејазичноста, зачувувањето на загрозените јазици и негувањето на мајчиниот јазик, е наменет да ги...

Човекот што го посвети својот живот за благодат на македонскиот народ

Веќе подолг период фондацијата „Атанас Близнаков“ со седиште во Соединетите Американски Држави стипендира студенти при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, со што им се...

Како се сакаат својот дом, семејство, народ и...

Став Зборот „врне“ претставува несвршен глагол, кој го употребуваат само Македонците и никој друг! Кај ниту еден словенски или друг јазик овој глагол не се...

До независноста стигнавме, до национално обединување сѐ уште – не

Она што останува како неодговорена дилема по секое одбележување на празниците поврзани со македонската државност е дали може да се пронајде заеднички именител или,...

Октомврискиот ден што најави историска вечност!

Она што го направија македонските партизани на тој 11 октомври 1941 година одекнува во вечноста. Нападот на бугарската полициска станица во Прилеп, како и...

Единствено прагматично решение е враќање на конститутивната улога на македонскиот народ

Ако веќе се инсистира на уставни измени, тогаш потребно е решение што ќе биде во согласност со македонските национални интереси, а не со оние...

За името на државата Македонија и за идентитетот на македонскиот...

Во меѓународното право важи правилото: името на државата е идентитетот на народот, односно нацијата, од името на државата по автоматизам произлегува името на нацијата,...