Ознака: „Крсте Мисирков“

Во основата на „За македонцките работи“ лежи цврстата увереност на Мисирков...

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ од денеска до 30 јуни ги организира Отворените денови кои годинава се во знакот на 70 години од...

Седумдесет години Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“

Институтот за македонски јазик на свечен начин вчера го одбележа својот 70-годишен јубилеј. Седумдесетте години на Институтот за македонски јазик се една современа отсечка...

Шаќири: Институтот „Крсте Мисирков“ ќе продуцира кадар кој биде столб на...

Јазикот претставува еден од клучните елементи за историскиот континуитет на една нација. Зад секој пишан збор, зад секоја напишана книга се крие приказната на...

Царовска: Обновената спомен соба на Мисирков значајна за целата држава

Отворањето на обновената Спомен-соба на Крсте Мисирков претставува значаен настан не само за Институтот за македонски јазик, чиј патрон е Мисирков, туку за целата...

Писмо од Крсте Мисирков до Денко Малески

Зоран Георгиев (задоцнет поштар) „Таткоми, дедоми, предедоми, ако се викале по недоразберија бугари, то ушче не значит оти и јас требит да сум као ниф...

Писмо од Крсте Мисирков до Денко Малески

Зоран Георгиев (задоцнет поштар) „Таткоми, дедоми, предедоми, ако се викале по недоразберија бугари, то ушче не значит оти и јас требит да сум као ниф...

„Јас како Македонец на прво место ги ставам интересите на мојата...

„Само со Македонци, Македонија ќе биде на Македонците!“. „Свеста дека си Македонец стои над сѐ друго на светов!“. „Јас сум Македонец, со македонска свест,...

Десет работи што треба да се знаат за македонскиот јазик

Светот вчера го одбележа Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, настан што секоја година од 2000 г. па наваму се одбележува во земјите во светот...

Националните херои сведени на влог во политичките пазарења

По Гоце Делчев, ќе се појават и Даме Груев, Крсте Мисирков, Христо Татарчев... како историски личности што ќе бидат поставени како тема за докажување...

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ одбележува 65 години дејност

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ од Скопје денеска ќе отпочне со активностите по повод одбележувањето на јубилејот 65 години од основањето. Од почетоците...