Ознака: „Кочо Рацин“

Промоција на македонската култура и јазик во Србија

Лидија Демниева, една од организаторите на македонската вечер и претседателка на македонското здружение „Кочо Рацин“, за настанот вели: „Со голем напор се трудиме да...

На денешен ден е роден поетот Кочо Рацин – еден од...

На 22 декември 1908 година во Велес е роден Коста Солев Рацин, македонски поет и револуционер, еден од основоположниците на современата македонска литература. Се смета...

Немав намера да пишувам за „Медена земја“

Првпат во историјата на „оскарите“ еден документарен филм има две номинации. Филмот што започна како кратка приказна за занает што изумира, по четиригодишна работа,...

„Грин Пауер“ побараа Маршот за Рацин да прерасне во традиционален и...

На одбележувањето на 76-годишнината од смртта на Коста Солев Рацин на планината Лопушник и пред спомен обележјето, покрај претставници од општините Велес и Кичево,...

Во градинката „Кочо Рацин“ сега има простор и за бебињата

По цели четири години, општината Центар го надмина проблемот со згрижување на најмалата група во градинката „Кочо Рацин“. Најпосле ќе има простор и за...

Раца Фирфова-Ѓоргова не е единствената голема љубов на Рацин

Деведесет години од „Стихови и дописки до Раца“ Данило Коцевски пишува во неколку наврати за цела галерија девојки во кои Рацин бил вљубен и на...

Во Велес почнуваат 55. Рацинови средби

Во театарот „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ во Велес вечер свечено ќе бидат отворени 55. Рацинови средби. На отворањето на манифестацијата ќе има меѓународен поетски митинг, обраќање...

На Лопушник одбележани 75 години од смртта на Кочо Рацин

Седумдесет и пет годишнината од смртта на големиот поет и револуционер Коста Солев Рацин, денес беше одбележана на планината Лопушник. Од страна на...

Училиште во кое се почитуваат разликите

Заедно со нашите 70 ученици, тука се образоваат и четири деца со посебни потреби, кои од понеделник до петок се сместени во училишниот интернат....