Ознака: исхрана

Храната и кардиоваскиларните болести: Кој и да е татко на болеста,...

Голем број студии покажуваат дека исхраната е најзначаен ризик-фактор за настанување на атеросклероза и коронарна срцева болест, бидејки прекумерното внесување на масти и сол,...

Како се хранеле древните Македонци

Во спомен на писателката Ангелина Маркус (1932-2022) Описите на рајската градина и на ковчегот на Ное во Библијата како да прават попис за сѐ што...

Медитеранската исхрана е најдобра за 2022 година

Доколку сакате да започнете со некаков режим на исхрана, а сѐ уште не сте одлучиле кој да го одберете, можеби е добро да размислите...

Растителната исхрана може да го продолжи животот

Новото истражување тврди дека подолг и поздрав живот може да се започне со исхраната, а подолу се наброени неколку докажани начини со кои можете...

Едукација и навики за здрава исхрана од најмала возраст

Експертска група на државно ниво подготвува измени во Правилникот за исхрана на децата во предучилишните установи. Од годинава, првпат се воведува и мерката субвенциониран...

Неколку илјади чекори дневно можат да согорат стотици калории

Секој што се грижи за своето здравје треба да се обиде да одвои време за да пешачи, а во комбинација со добри навики во...

Исхрана за спасување на животот, планетата и на сите луѓе во...

Овој план бара промени во исхраната речиси во секој агол на планетата. Кога станува збор за Европа и за Северна Америка, потребно е значително...

Се исфрла мајонезот од исхраната во градинките по труењето во Куманово

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека ќе направи целосна ревизија на нормативите и стандардите за исхрана и оброци на децата во детските...

Кина навести крај на консумирањето месо од кучиња

Предлог-мерката објавена од Министерството за земјоделство наведува загриженост за благосостојбата на животните и спречувањето на пренесување на болести од животни на луѓе како, фактори...

Лаксативите не се замена за здрава и избалансирана исхрана!

Доколку опстипацијата не е последица на болест или третман со други лекови, во најголем број случаи можеме сами да ја регулираме, во прв ред...