Ознака: историски

Македонскиот историски стрип во бугарската престолнина

Неодамна во Софија беше отворена патувачката мултимедијална изложба на историскиот стрип „ЦАН фор Балканс“, на која една четвртина од изложените дела се на македонски...

Секој историски преглед е важен не само за современоста ами пред...

Луѓето треба да знаат за мајчиниот јазик, како што треба да знаат за својата мајка (или татко), тие секако треба да знаат и за...

Има ли причина што комисијата за историски и образовни прашања...

Со вториот билатерален протокол и прифаќањето на т.н. француски предлог, тежиштето се префрли врз членовите на комисијата, односно од нејзините активности зависи македонскиот напредок...

Национален празник не може да биде третиран како пикник

Сите оние што прават обиди за маргинализирање на празниците или за менување на унитарниот карактер на државата не им мислат добро ниту на државата...

Она што е вистинито, засега за Софија не е пожелно

Во целата таа негаторска кампања кон Македонците, македонскиот јазик и историја, бугарските негатори како да подзаборавија на фактот дека токму во нивните национални бугарски...

Судир на историски вистини

Сашо Додевски Во македонската јавност, во светлина на актуелните случувања, многу често се користат изразите „историска вистина“, „светска историографија“, „историски докази и факти“. Првата лекција...

Продолжува научната афирмација на македонските културни и историски особености

ВО РАМКИТЕ НА ПЕТТАТА ДЕМИРХИСАРСКА ЛЕТНА ШКОЛА Продолжуваат активностите во рамките на Петтата демирхисарска летна школа. Црковниот одбор на храмот „Св. Никола“ и месната заедница...

Ален Апвард го нотира македонскиот јазик во 1908 година

Во почетокот на 20 век, поради важноста на македонското прашање што ги бранува европските престолнини, Македонија е посетена од поголем број европски интелектуалци и...

Две места за тимови со петгодишни „историски заслуги“?

Во ЛШ од сезоната 2024/2025 ќе се натпреваруваат 36 екипи. Неофицијално, од четирите дополнителни места во однос на сегашниот формат, две би добиле екипи...

Руска идеја – историски контекст

Кога ја најавив оваа серија текстови за актуелните случувања Русија -Украина од една геополитичка, но и од една поширока философска, културолошка и историска перспектива,...