Ознака: Зоран Стојчевски

„Сред­ба­та на ге­не­ра­ци­и­те“ им при­пад­на на ве­те­ра­ни­те

Под име­то „Сред­ба на ге­не­ра­ции“ се оди­гра дво­кру­жен меч на шест таб­ли во кла­си­чен шах по­ме­ѓу та­лен­ти­ра­ни­те мла­ди ша­хи­сти на Гам­бит Асе­ко СЕЕ и...

Експанзија на шахот, кој може да биде страстен како фудбалот

ГОДИНА НА ЗГОЛЕМЕН ИНТЕРЕС ЗА ДРЕВНАТА ИГРА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА Развојот на компјутерските програми и високото ниво на содржини што ги нудат новите интернет-платформи...

Врвните манифестации го омасовуваат шахот во Македонија

Сево ова носи и поголема шаховска масовност кај нас. За ова доволно говори и фактот што од Македонија, на пример на ЕП во забрзан...

Успехот на Гамбит Асеко СЕЕ – круна на плодна шаховска активност

Нашите настапи на овие реномирани турнири (ЕКК) секогаш беа во контекст да им се даде пример на младите шахисти каде и како треба да...

Велјаноски ги изненади светските прваци во групата двопотези

Во конкуренција на 19 држави, по првиот (од двата) натпреварувачки ден на СП во решавање шаховски проблеми во Охрид, води Полска, пред Русија и...