Ознака: енергетска

Брзото затворање на централите на јаглен носи економска неизвесност!

Предупредувањата на енергетичарите се дека Македонија не може да си дозволи брзо да се откаже од користењето јаглен за производство на електрична енергија, ако...

Компаниите да бидат подготвени за нов енергетски стрес

Во услови кога сѐ уште важи констатацијата на многу енергетичари дека „не е помината опасноста од повторена енергетска криза“, од бизнис-заедницата се актуализира ставот...

Како ЕУ ја решава својата хронична геостратегиска енергетска зависност?

На Европа ѝ се потребни минерали како што е литиумот, неопходен за батерии за „Европа да ја напојува својата иднина со чиста енергија“. Но...

Европа страда од енергетска кусогледост

Како што летото се претвора во есен во Европа, влогот на енергетската криза на континентот брзо се зголемува, без да се гледа крајот. Иако...

Каде затаи европската енергетска политика

Зголемените цени на енергијата се катастрофа за европската економија и нејзините политичари. Но со оглед на тоа колку беа бесмислени европските енергетски политики, економската...

Спринт по енергенти

Европа е во трка за претстојната енергетска криза Трката за обезбедување енергенти за претстојната зима продолжува со несмалено темпо. Германија вршеше притисок во понеделникот да...

Нема политичка независност без енергетска независност

Токму поради овие длабокостратегиски причини, исклучително е важно Македонија, покрај политичката независност, да обезбеди и енергетска независност за своите граѓани, но уште повеќе и...

Неуспехот на европската енергетска политика

Зголемените цени на енергијата се катастрофални за европската економија и за нејзините политичари. Но со оглед на тоа колку бесмислени беа европските енергетски политики,...

Може ли Германија да ја издржи претстојната зима без руска енергија?

Без рускиот природен гас, Германија ќе се соочи со енергетска криза. Покрај јагленот, нуклеарните и обновливите извори на енергија, како и хидрауличното фрактурирање, се...

Кој е подготвен во Европа повторно да ги разработи рудниците?

Франција се залага за отворање нови рудници во Европа, како начин за зајакнување на стратегиската автономија на Унијата. И другите членки на ЕУ покажаа...