Ознака: државата

Крај на башибозукот во државата!

Став Македонија е унитарна држава, така и ќе остане. Обидите се многубројни за нејзино рекомпонирање или анулирање. Територијалните аспирации и сецесионистичките намери се присутни и...

И навивањето за сопствената репрезентација е израз на лојалност кон државата

Македонски владини функционери, но и политичари од албанскиот политички кампус, наместо да ја бодрат фудбалската репрезентација на Македонија во дуелот против Англија во Скопје,...

Редно е Македонија брзо да добие нешто опипливо како бенефиција

Несомнено настан од ваков калибар го привлекува вниманието на светската јавност и го насочува фокусот токму кон Македонија, што во секој случај претставува добра...

Се бара „правната држава“ во државата Македонија

Токму во делот на владеењето на правото Македонија целосно потфрла, што само дополнително ја прави парадоксална целата работа околу уставните измени, кои во ситуација...

Сѐ помалку првачиња во училиштата во Хрватска

Како што укажуваат демографите, општиот тренд на депопулација во оваа земја-членка на Европската Унија се одрази и на бројот на првачињата. За споредба се...

(Над)партиските заблуди на државата

Старите и мудрите рекле, расправиите и кавгите никаде не водат и никому добро не му донеле. Каде што нема слога, а има кавга, нема напредок. Во...

Распродажба на историјата е распродажба на државата

Каде се надлежните државни институции? „Од авион“ се гледа низата различни облици на кршење на позитивноправните акти во државава! Имаме ли функционална држава и...

Карпалак без споменик за хероите е презир кон бранителите на државата

Велат секоја загуба, а особено смрт страшно боли и отвора лути рани што не зараснуваат. Но најмногу болат кога човек ќе го даде животот...

Сега секој потег е решавачки за државата и нацијата

Влегува ли Македонија во моментов во проблем на недостиг од време или, шаховски кажано, влегува во цајтнот или, пак, некој сака да го наметне...

Уставот треба да ги одразува државотворноста на Македонците и унитарниот карактер...

Новото барање за уставни измени, претставено како „европско“, активира повеќе стари болки и слабости вградени во македонскиот устав од некои претходни измени, кои исто...