Ознака: документарци

Заврши Неделата на бугарски документарци

Во Кинотеката на Македонија изминатата недела се одржа Неделата на бугарски документарни филмови. Во седумте вечери посветени на авторите од новиот документаристички бран на...

Документарци и мурал во чест на Конески во Кинотека

По повод 30 години независност на Македонија и 100 години од раѓањето на Блаже Конески, во Кинотеката на Македонија, на 7 септември, вторник, во...

Музички словенечки документарци во Кинотеката

Во рамките на августовската програма на Кинотеката на Македонија, во најава се три музички документарци во словенечка продукција, со проекции на 23 и 24...

Серија кратки документарци за Овчеполието

Овче Поле е регион што воодушевува со природните ресурси и културното наследство и предизвикува со економскиот потенцијал со кој располага. Промоцијата на значењето на...

Документарци што совршено покажуваат каков е светот во кој живееме

Документарните филмови обично ја прикажуваат реалноста, а некои од нив совршено укажуваат на тоа што се случува околу нас. Ова се 10 такви филмови...

Можност за продуценти и за автори на документарци

Форумот „МакеКоПроДокс“, кој ќе се одржува во август и во септември, има цел да развие стратегиски план за зајакнување на копродукциите на документарниот филм...

Документарци за Пустец, правењето ајвар и за македонскиот рис

Пред проекцијата во Луково девет докуникулци ги претставија своите идеи за снимање документарен филм. Меѓу темите што беа отворени во предлозите се истакнуваа впечатоците...

Музички документарци и јапонски и мексикански филмови во кинотеката

Од утре во Кинотеката на Македонија ќе почне програмата од фестивалот „Скопје синема сити“. Ќе биде отворена од 19 часот, со српскиот документарен филм...