Ознака: апостоли

Солунските браќа – словенски учители и апостоли

Сите современи извори и познавачи на кирилометодиевската област на научно изучување се едногласни дека Кирил и Методиј ја создале словенската азбука - глаголицата, за...

Психолошки профил на апостолите на македонската ренесанса

Од спомените на Христо Татарчев, доктор психијатар, публицист и револуционер Во еден дел од своите спомени, Татарчев ги опишува карактерите на своите соборци со детали што...

Керуак и Гинсберг – апостоли на бит-генерацијата

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Џек Керуак, Ален Гинсберг, Вилијам Бероуз, Лоренс Ферлингети, Гери Снајдер, Боб Кауфман и Грегори Корсо се...