Според Дмитриј Рогозин, шефот на „Роскосмос“, западните санкции кон Русија би можеле да ја нарушат работата на руските вселенски летала што ја опслужуваат Меѓународната вселенска станица (ИСС). Како резултат на тоа, би можеле да бидат засегнати погоните на рускиот сервисен модул „Ѕвезда“ и транспортните вселенски летала што помагаат во корекција на орбитата на ИСС, предизвикувајќи структурата тешка 500 тони да падне во морето или на копно, вели Рогозин. Тој исто така истакна дека рускиот сегмент гарантира дека орбитата на станицата се коригира просечно 11 пати годишно, со цел да се избегне формирање вселенски отпад.
Меѓународната вселенска станица орбитира околу Земјата на висина од 370 до 460 километри и со брзина од 28.000 км/час: поради атмосферските сили, ИСС постојано забавува и мора повремено да се забрзува за да ја одржи својата висина. Ако ИСС падне на 350 километри, нејзината орбита ќе се намалува за 90 метри секој ден. Млазниците што се наоѓаат на рускиот сервисен модул „Ѕвезда“, како и прикачените вселенски транспортни летала „Сојуз“ или „Прогрес“ ги изведуваат токму овие маневри. „Ѕвезда“ располага со 32 мотора за контрола на висина, а леталата „Прогрес“ имаат 24 млазни погони.