фото: ЕПА

Американската влада одобри нова продажба на оружје на Тајван во вредност од 360 милиони долари.

Продажбата вклучува стотици вооружени дронови, ракетна опрема и сродни материјали за поддршка, се вели во соопштението на Стејт департментот.

Одлуката на САД да му продаде повеќе оружје на Тајван не е неочекувана, но е донесена во време на зголемени тензии меѓу Вашингтон и Пекинг, јавија американските медиуми.

Продажбата вклучува 291 систем ALTIUS-600M, беспилотни летала со боеви глави како и 720 беспилотни летала Switchblade.

Продажбата „им служи на американските национални, економски и безбедносни интереси со поддршка на тековните напори на примателот да ги модернизира своите вооружени сили и да одржи кредибилен одбранбен капацитет“, се вели во соопштението на Стејт департментот.

Тоа „ќе помогне да се подобри безбедноста на примателот и да помогне во одржувањето на политичката стабилност, воената рамнотежа и економскиот напредок во регионот“.