Франција ќе изведе пред суд 14 лица поради сомневање дека се поврзани со нападите во Париз во јануари 2015 година, вклучувајќи го и нападот на сатиричниот весник „Шарли Ебдо”.

Десет од 14 лица сè уште се во притвор, издадени се налози за апсење на три лица, додека едно лице е во домашен притвор.

Во нападите во јануари 2015 година, вооружени лица убија десетмина вработени во списанието „Шарли Ебдо“ и двајца полицајци, а 11 лица беа ранети. Во еврејски супермаркет  беа убиени четворица заложници.

Нападот на „Шарли Ебдо“ го извршија браќата Саид и Шериф Куаши, кои загинаа во полициска акција два дена подоцна.
Извршителот на нападот во еврејскиот супермаркет Амеди Кулибали исто така загина во полициска акција.