Иако сегашниот приоритет е евакуација на ранливите групи, заканата од глад за милиони Авганистанци е уште еден голем предизвик за земјата.

Гладот ​​се заканува со комбинација на конфликт, суша и пандемија на коронавирус, предупреди шефот на Светската програма за храна (СПП) и ги повика политичките лидери да дејствуваат итно.

– Доаѓа најголемата бура поради долгогодишната суша, конфликти, економски колапс, влошени од ковидот – изјави Дејвид Бесли за „Ројтерс“ во Доха.

– Бројот на луѓе кои се изложени на ризик од глад сега се искачи на 14 милиони – додаде тој.

Во меѓувреме, западните земји брзаат да ја завршат евакуацијата на илјадници луѓе од Авганистан, бидејќи се приближува рокот за повлекување на сите странски војници, и нема индикации дека талибанците би можеле да дозволат тој рок да се продолжи.

Во досега најголемата воздушна транспортна операција, САД и нивните сојузници евакуираа повеќе од 80.000 луѓе, вклучувајќи ги и нивните граѓани, персонал на НАТО и загрозени Авганистанци од 14 август, ден пред влегувањето на талибанците во Кабул.