Здрава храна
Цејлонскиот цимет е широко користен во готвењето низ светот, но тој е многу повеќе од обичен зачин затоа што има и лековити својства. Познато е дека ги потиснува воспаленијата. Со оглед на тоа што циметот содржи есенцијални масла и антиоксиданси, помага во намалување на воспалението и има антибактериско и антимикробно дејство. Овој зачин ја содржи драгоцената состојка еугенол, која влијае како антисептик и ги ублажува болките и грчевите. Циметот содржи и танини што го ублажуваат воспалението и ги уништуваат бактериите. А тоа е она што ни е потребно во зимските месеци кога се бориме со респираторни инфекции.
Циметот, исто така, го намалува нивото на шеќер во крвта. Циметот содржи супстанции што го зголемуваат нивото на инсулин во крвта. Кога се консумира, шеќерот од крвните садови полесно се апсорбира и навлегува во клетките, што доведува до намалување на нивото на гликоза во крвта. Ова својство е корисно за преддијабетес (метаболичен синдром) и дијабетес тип 2. Дијабетесот тип 2 се карактеризира со тоа што телото не е чувствително на инсулин, а полифенолот содржан во циметот ја подобрува чувствителноста кон него. Антиоксидантите што се наоѓаат во цејлонскиот цимет имаат позитивно влијание врз функционирањето на панкреасот, кој е одговорен за производство на инсулин.
Можете да додадете цимет во храната или во чајот (додадете осмина од лажичка цејлонски цимет на секоја шолја чај и добро измешајте). А ако боледувате од грип и настинки, сварете чај со свеж корен од ѓумбир, неколку каранфилчиња и една лажичка цејлонски цимет.