Трговската вредност меѓу Кина и АСЕАН се зголемила за 16,8 пати за 20 години / Фото: ЕПА

Кинескиот премиер порача дека неговата држава ќе работи со земјите на АСЕАН за да ја прошири размената во областите, вклучувајќи ги културата, туризмот, обуката и младите за да го подобри разбирањето меѓу луѓето во различни земји

Кина ќе ја прошири соработката со земјите од АСЕАН во повеќе сектори

Кина има цел да ја продлабочи соработката со земјите од Асоцијацијата на нациите од Југоисточна Азија (АСЕАН) во повеќе сектори за да создаде посветла иднина, беше соопштено на 20-от заеднички саем и на 20-от заеднички деловен и инвестициски самит, кои започнаа неодамна во Нанинг, во јужната кинеска автономна област Гуангси Жуанг.
На свеченото отворање присуствуваа странски лидери и високи државни претставници. Кинескиот премиер Ли Кијанг на церемонијата за отворањето на саемот и самитот вети дека земјата е подготвена дополнително да ја зајакне соработката со АСЕАН за поголем развој. Тој рече дека неговата држава ќе работи со земјите на АСЕАН за да ја прошири размената во областите, вклучувајќи ги културата, туризмот, обуката и младите за да го подобри разбирањето меѓу луѓето во различни земји.
Кина, исто така, ќе ја искористи нејзината улога на саемот, како и други меѓународни вакви случувања како платформи за глобалните компании да изградат непречена соработка и размена. Ли Кијанг истакна дека Кина ќе вложи максимални напори да ги заштити правата на интелектуалната сопственост и да ја заштити праведната конкуренција, создавајќи безбедно деловно опкружување за глобалните инвеститори.
Кина е подготвена да продолжи да го шири увозот на уникатни и висококвалитетни производи од земјите на АСЕАН. Државата, исто така, сака да ја прошири соработката во новите сектори како зелената индустрија и дигиталната економија со земјите од АСЕАН за да ја подобри севкупната конкурентност на регионот.
Предности на
заедничката соработка

Во 2003 година, лидерите на Кина и на земјите на АСЕАН заеднички го промовираа пристапувањето на Кина кон Договорот за пријателство и соработка во Југоисточна Азија. Во текот на изминатите 20 години, Кина и АСЕАН ја проширија заемно корисната соработка на сите фронтови.
Кинескиот премиер порача дека животниот стандард на повеќе од две милијарди луѓе во регионот значително се подобрил. Кина и АСЕАН се држат до меѓусебната соработка остварувајќи голем напредок и продолжуваат да ја промовираат регионалната економска интеграција и економската и трговската соработка. Ли Кијанг рече дека бил постигнат пораст на трговијата и инвестициите во услови на слаба глобална економија. Така, трговската вредност меѓу Кина и АСЕАН се зголемила за 16,8 пати за 20 години. Двете страни беа меѓусебни најголеми трговски партнери три последователни години, при што вкупната инвестиција од двете страни надминува 350 милијарди долари.
Кина и АСЕАН, исто така, соработуваа за да се справат со глобалните предизвици како што се намалувањето на сиромаштијата, климатските промени, заштитата на животната средина и енергетската трансформација, поставувајќи динамичен модел во Азиско-пацифичкиот Регион, истакна Ли Кијанг.
На годинашниот настан учествуваа поголем број брендови од 10-те членки на АСЕАН, како и многу кинески компании специјализирани за дигитални, паметни и нискојаглеродни технологии, вклучувајќи дронови и опрема за заштита на животната средина.