Фото: ЕПА

Низ висорамнините, планините и дождовните шуми, дивиот свет се враќа во Кина додека земјата се стреми да го воспостави најголемиот систем на национални паркови во светот до 2035 година.
Почнувајќи од хаинанските гибони до тибетските антилопи, популацијата на дивиот свет се зголеми во националните паркови во земјата, достигнување што е соодветно одбележано токму на Меѓународниот ден на биолошката разновидност, односно 22 мај.
Длабоко во густа шума во североисточна Кина, младенче од сибирски тигар се галеше и си играше со својата мајка. Оваа возбудлива сцена во Националниот парк за тигри и леопарди во североисточна Кина беше емитувана во реално време на интелигентен екран во контролната соба на паркот.
Ваквите нови технологии го трансформираа зачувувањето на биолошката разновидност во Кина. Во Националниот парк за тигри и леопарди, кој се простира на над 14.000 квадратни километри, потребни се само неколку секунди за да се следи див сибирски тигар, благодарение на мрежата од повеќе од 20.000 инфрацрвени камери што се инсталирани низ паркот.
Сместен во североисточните кинески провинции Џилин и Хеилонгџијанг, паркот започна со пробна работа во 2017 година, а официјално стартуваше со работа во 2021 година.
И клучните и чувствителните области на паркот се покриени со интегриран интелигентен систем за следење што собира и снима податоци за дивиот свет.

– Минатата година во паркот се родија 20 сибирски тигри и 15 младенчиња од леопард амур. Ова е навистина изненадување, имајќи предвид дека во 1998 година во Кина имало само околу 12 диви сибирски тигри – рече Фенг Лимин, заменик-директор на центар за следење и истражување за сибирски тигри и леопарди амур под Националната управа за шумарство и пасишта.
Исто така, познат како тигар амур, сибирскиот тигар е едно од најзагрозените животни во светот и водечки вид на шумскиот екосистем, главно живее на далечниот исток на Русија и североисточна Кина. Се верува дека денес во дивината постојат околу 500 сибирски тигри.
Кина му придава големо значење на зачувувањето на биолошката разновидност, што е потврдено со тоа што е меѓу првите земји што ја потпишаа и ратификуваа конвенцијата за биолошка разновидност.
Во 2021 година Кина ја основа својата прва серија на национални паркови, кои опфаќаат заштитено земјиште од 230.000 квадратни километри.
Овие паркови, имено националниот парк Санџијангјуан, националниот парк Џиновска панда, Националниот парк за тигри и леопарди, националниот парк за тропски дождовни шуми Хаинан и националниот парк Вујишан се дом на речиси 30 отсто од клучните копнени видови диви животни во земјата.
Напредокот што овие национални паркови го постигнаа во заштитата на биолошката разновидност е очигледен кога ќе се земе предвид бројката што е вклучена.
Популацијата на хаинанските гибони, редок примат што живее во националниот парк на тропските дождовни шуми Хаинан, се зголеми на 37 во 2022 година од 13 во 2003 година. Националниот парк Санџијангјуан, во меѓувреме, сега е дом на повеќе од 70.000 тибетски антилопи, за разлика од помалку од 20.000 во 1990-тите.
За подобра заштита на видовите диви животни и нивните живеалишта, Кина исто така одреди 49 кандидатски области, кои покриваат околу 1,1 милион квадратни километри, како простор на националниот парк, според планот за просторна поставеност објавен во 2022 година.

Постојат повеќе од 5.000 вида диви ‘рбетници и 29.000 вида повисоки растенија во овие кандидатски области, кои се очекува да вклучат над 80 отсто од строго заштитената фауна и флора во Кина.
Имено, висорамнината Чингхаи-Ксицанг, која е највисоката висорамнина во светот, има 13 области кандидати. Тие зафаќаат површина од околу 770.000 квадратни километри и сочинуваат 70 отсто од вкупната површина на областите кандидати за национални паркови.
Со текот на годините, природниот резерват Чингтанг во автономниот регион Ксицанг во југозападна Кина, една од областите кандидати, ги засилува напорите за подобрување на мерките и стратегиите за заштита на животната средина.
– Изградбата на системот на национални паркови во голема мера ја подобрува заштитата на биолошката разновидност и ги заштитува автентичноста и интегритетот на екосистемот. Националните паркови стануваат идеални домови за многу ретки диви животни – рече Хе Ксингјуан, истражувач во Институтот за применета екологија на Кинеската академија на науките.