Предлозите се во рана фаза, при што се разгледуваат идеи што вклучуваат директна маршрута меѓу двете земји или алтернативна маршрута преку Норвешка

Германија побара од Велика Британија да размисли за изградба на водороден гасовод долг 400 милји под Северно Море за да се снабдува со водород – бидејќи најголемата европска економија бара начини да ја прекине зависноста од фосилни горива. За оваа актуелна тема деновиве пишуваше и бриселскиот портал „Политико“.
Заменик-канцеларот од редовите на зелените Роберт Хабек ја изнесе идејата за гасоводот на состанокот со британскиот министер за трговија Кеми Баденох во текот на месецов.
Германија треба да стане убедливо најголемиот пазар за увоз на водород во Европа во наредните децении, со планови да купи од странство приближно 70 отсто од водородот што ѝ е потребен за да ги исполни своите цели за нето нула загадување.
Стратегијата за климата на земјата става особено силен акцент на горивото додека се справува со тоа како да го декарбонизира нејзиниот огромен индустриски сектор – вклучувајќи ги и процесите што не се погодни за електрификација.
Војната во Украина исто така отвори нови прашања за енергетската безбедност и за зависноста од гас од исток.
Предлозите за водороден гасовод до Велика Британија се во рана фаза, при што се разгледуваат идеи што вклучуваат директна маршрута под Северно Море до Германија или алтернативна маршрута преку Норвешка.
Германската влада сака да се префрли на студија за оправданост за проектот, додека одделот за енергетска безбедност од „Нет зеро“ на Велика Британија вели дека сака да стане извозник на водород и сака да ги разгледа достапните опции.
Според предвидениот економски модел, Велика Британија би ги искористила своите огромни резерви на ветер на брегот за да произведе водород, а потоа да го инјектира производот под Северно Море за да ја зајакне индустријата на својот континентален сосед.

Водородот треба да ги олесни тешките задачи

Секторите како што се челикот, хемикалиите и производството на цемент тешко се електрифицираат во потребната скала со сегашната технологија, а Германија влева големи надежи токму во водородот за завршување на поголемиот дел од тешките работи.
Германија и Норвешка веќе се согласија да изградат таков гасовод до 2030 година. Заедничката студија за оправданост за проектот веќе е во тек и таа се смета за план за работа на врската во Велика Британија.
Во септември британскиот министер за енергија Мартин Каланан отиде во Берлин за да потпише заедничка „изјава за намери“ со германската влада, во која двете страни ветија дека ќе работат заедно за да ги забрзаат производството и трговијата на водород, објави „Политико“.
Шкотска, со својот огромен потенцијал за производство на зелена електрична енергија преку ветер на отворено море, би можела да биде главен корисник на планот и е потенцијална локација за завршување на гасоводот во Велика Британија.
Во октомври, шкотската влада додели 200.000 фунти финансирање на центарот „Нет зеро технолоџи“ во Абердин за студија што ја истражува „изводливоста на извозна маршрута од Шкотска до Германија“.
Центарот проценува дека новоизградениот водороден гасовод би чинел 2,7 милијарди фунти, со има капацитет да задоволи 10 отсто од побарувачката за увоз на водород во Европа и би можел да биде оперативен до средината на 2030-тите.
Акцискиот план на шкотската влада за водород, објавен во декември 2022 година, наведува дека постои „потенцијал не само за извоз на водород со брод туку и за воспоставување нови цевководи или конвертирање на постојната инфраструктура на гасоводот за да се олесни транспортот на водород од Шкотска во Европа“. Таму се додава дека може да се користат „повеќе опции“ за извоз „во различни размери“.
– Сакаме да играме клучна улога во извозот на водород во други земји, вклучувајќи ја и Европа, каде што гледаме зголемена побарувачка за водород со веќе воспоставената трговија со енергија и интерконекција со Велика Британија. Неодамна потпишавме партнерство за водород со Германија, кое ќе ја подобри соработката и ќе размени експертиза меѓу двете земји. Со нетрпение очекуваме да се договориме за следните чекори во партнерството – рече портпаролот на британската влада.
Во текстот не се споменува крајната цена за киловат-час енергија добиена на тој начин за крајниот потрошувач.