Најпродаваното електрично возило можеби потекнува од САД, но кога станува збор за прифатеноста кај домашниот пазар, САД доста заостануваат зад Европа. Како што илустрира овој инфографик, со помош на податоците од прегледот на пазарот за употреба на електрични автомобили, „Тесла“ својата најголема потенцијална база на клиенти ја има во Европа.
Аналитичарите на „Статиста“ проценуваат дека до 2026 година ќе има 4,4 милиони продадени електрични возила во земји од Европската Унија (ЕУ), во споредба со само 1,9 милион во САД, што е еднакво на 997 во ЕУ и 556 возила во Америка на 100.000 луѓе (користејќи ги бројките на населението од 2022 година). Од 2016 до 2019 година, САД всушност беа на чело во однос на усвојувањето, но Европа брзо го наметна темпото во употребата на електрични возила.