Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25530)

Европејците возат повеќе електрични автомобили од Американците

Најпродаваното електрично возило можеби потекнува од САД, но кога станува збор за прифатеноста кај домашниот пазар, САД доста заостануваат зад Европа. Како што илустрира...

Американските маринци го претставија новото амфибиско борбено возило

Новото амфибиско борбено возило (АКВ) на маринскиот корпус на САД беше официјално ставено во функција и се чека да биде распоредено од амфибиските воени...

Дипломатијата е алатка што треба да се користи, а не услуга...

Западните земји не треба да ја отфрлаат шансата за обновување на дипломатските врски со Москва, истакнува Ричард Хас за „Проџект синдикејт“ Дали сè уште е...

Преговарачкиот процес како адут за реформирање на ЕУ

Собирањето на 27-те членки на европскиот блок заради одлука за промена на договорот ќе биде долготраен процес, полн со предизвици, особено кога сите главни...

ЕУ законски ќе се брани од хакерски напади

Новите правила за индустриите и владите имаат цел да спречат целосен колапс во сајбер-просторот, информира Лоренс Серулус од „Политико“ Директива за јакнење на дигиталната безбедност...

Може ли Африка да биде замена за рускиот гас во Европа?

Африканските земји се меѓу оние што се надеваат на зголемување на нивниот извоз на гас во ЕУ, откако Брисел се обврза дека ќе ја...

Зошто влезот на Финска и на Шведска во НАТО ќе биде...

Интегрираното воено планирање во структурите на НАТО ќе стане многу поедноставно, што ќе го направи регионот полесен за одбрана со пристапувањето на овие две...

Казна за министерот што сам си доделил стан

Хрватска Хрватската комисија за одлучување за судир на интереси едногласно го казни поранешниот министер за државен имот и актуелен министер за одбрана Марио Баножиќ со...

Продолжуваат заканите со бомби за училиштата

Србија Училиштата во повеќе српски градови вчераутро се најдоа како цел на сајбер-напад, поради што надлежните решија наставата да се одржува онлајн, пишуваат српските медиуми....

Кристина Зимбакова изложува на универзитетот „Аристотел“ во Солун

Самостојна изложба на уметницата Кристина Зимбакова е отворена на универзитетот „Аристотел“ во Солун, Грција. Ликовната изложба се одржува во рамките на меѓународниот симпозиум „Силвија...