Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25530)

За првпат и жени судии!

На листата на ФИФА, од 36 судии што ќе ја делат правдата на СП во Катар годинава, има и три жени, Стефани Фрапар од...

Светликавите капаци повторно се во мода

Нега и убавина Ново-стариот тренд во шминкањето повторни ги маѓепса дамите. Светликавите капаци од 1990-тите повторно се во тренд. Откако мат-нијансите беа популарни во последните...

„Дона Алба“ прво дело на Џиб Михаеску на македонски

„Македоника литера“ деновиве го објави романот „Дона Алба“ од еден до најголемите романски писатели на 20 век – Џиб Михаеску, во превод од романски...

Серија концерти „Градски приказни“ на ансамблот „Илинден“

Градските приказни на ансамблот „Илинден“ беа изведени на целовечерен концерт, под насловот „Битола е градот“, во Офицерскиот дом. Изминаа повеќе од 67 години, откако...

Визијата на една фотографка да се биде мајка и уметница

Светот е сцена Серијата од фотографии наречена „Мајка како креаторка“ на тајванската фотографка Ени Ванг прикажува различни фази на мајчинството, од бременост до одгледување син...

Одржување на финансиската стабилност од клучно значење

Потребен е јасно дефиниран мандат на централната банка за донесување макропрудентна стратегија и за преземање макропрудентни мерки, заради зајакнување и одржување на финансиската стабилност,...

Почна сезоната на крлежите

Кога се оди во природа или на места каде што се очекува присуство на крлежи треба да се носат облека со светла боја што...

Години ли се години – автопатски маки големи

За автопатот Кичево - Охрид, кој во 2014 година беше најавен како најголемиот инфраструктурен проект во изминатите 50 години во Македонија и кој требаше...

Паметните држави инвестираат во таленти

Емилија Стојменова-Дух, докторка на науки и вонреден професор на Електротехничкиот факултет во Љубљана, беше избрана за министерка за дигитализација во новата словенечка влада на...

Во османлиско време наставниците земале повисока плата отколку денес

СПОРЕДБЕНО ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА ПЛАТИТЕ И СТАНДАРДОТ НА НАСТАВНИЦИТЕ НА КРАЈОТ НА 19 ВЕК И ДЕНЕС Изминатиот период пошироката јавноста беше преокупирана со преговорите и барањата...