Француската истрага покажа дека 60 отсто од агенциите за недвижности не ги почитуваат одлуките на властите, пишува Џорџо Леали за „Политико“

Повеќето агенции за недвижности на југот на Франција не ја почитуваат одлуката за спроведување на санкциите на Европската Унија (ЕУ) против руските олигарси, како што објавија француските власти.
Генералниот директорат за конкуренција, потрошувачки прашања и контрола на измами (ДГЦЦРФ) минатата година спроведе истрага во некои општини во францускиот департман Приморски Алпи, каде што неколку руски олигарси поседуваат луксузни вили. Истрагата покажа дека околу 60 отсто од агенциите за недвижности не соработуваат со властите, на пример, проверувајќи дали имињата на нивните клиенти се појавуваат на списокот со санкции на ЕУ и, доколку се наведени, потоа ги замрзнуваат нивните средства.
Европската Унија усвои девет пакети санкции против Русија откако Москва ја започна својата инвазија на Украина минатата година, вклучувајќи наведување поединци чии средства треба да бидат замрзнати и ограничување на нивните патувања.
Многу руски олигарси на оваа листа поседуваат вили и јахти во Франција, вклучувајќи го и поранешниот сопственик на фудбалскиот клуб Челзи, Роман Абрамович, чија вила „Шато де ла Кроа“ во близината на туристичкиот град Антиб беше замрзната. Исто така, на шефот на нафтениот гигант „Роснефт“, Игор Сечин, му беше запленета мегајахтата „Аморе веро“ од 85 метри во француско бродоградилиште. До август минатата година, Франција веќе замрзна руски капитал во вредност од 1,2 милијарда евра.