Домување

На сите домашни растенија им требаат неколку клучни компоненти за да напредуваат, а сончевата светлина е меѓу најважните. Преку изложување на сонце, растенијата апсорбираат енергија за да можат да растат, никнуваат и цветаат. Меѓутоа, што ако вашиот дом не добива многу сончева светлина? Не грижете се, секое домашно растение има различни потреби, а некои можат да растат, па дури и да напредуваат во услови на слаба осветленост – или во простори без речиси воопшто природна светлина.
Зелена пеперомија: Овие растенија уживаат во силна индиректна светлина, но можат да живеат и во област со слаба индиректна светлина. Во секој случај, чувајте го подалеку од директна сончева светлина, затоа што може да го исуши. Овие растенија имаат полусукулентни својства, што значи дека можат да складираат влага во своите месести стебла или лисја.
Сребрен филадендрон: Не дозволувајте луксузното кадифено зеленило да ве измами. Сребрениот филадендрон, познат и како ѓаволски бршлен, е доста лесен за одржување. Овие убавици можат да преживеат во засенчени подрачја без директна светлина и можат да чекаат вода додека не се исуши целосно горниот слој од почвата.
Неонски бршлен: За разлика од другите видови бршлен, ова растение не толерира директна сончева светлина. Тие ѝ додаваат боја на секоја соба, а нивните неонски зелени листови често покажуваат дамки од темнозелена разновидност. Плус, тие нема да растат премногу големи или премногу брзо. Оставете ја почвата целосно да се исуши помеѓу наводнувањето, бидејќи неонскиот бршлен е особено склон кон гниење на корените (особено ако не добива многу сончева светлина).