Фото: Пиксабеј

Животни

Не постои правилен или погрешен начин да се најде ново куче. Без разлика дали сакате да посвоите или да користите одгледувач, треба да се стремите да ја пронајдете расата што е најкомпатибилна со вашиот живот и простор за живеење.

Големината на вашиот животен простор е еден од главните фактори што треба да ги земете предвид при изборот на раса на кучиња. Дали живеете во мал стан или во куќа? Дали имате доволно простор за големо куче? Дали имате двор во кој кучето лесно може да излезе надвор?

Дневна рутина и обврски: Изборот на раса на куче што е компатибилен со вашиот распоред ќе се погрижи вашето домашно милениче да го добие потребното внимание. Дали имате слободно време потребно за правилно дресирање кученце? Дали ќе можете да му ги дадете на вашето високоенергетско куче долгите прошетки и активности што му се потребни? Или ви треба понезависно постаро куче што може да се справи да остане само во текот на денот?

Ниво на активност: Пронаоѓањето куче што го дополнува вашето ниво на активност е важно при изборот на раса на кучиња. Кучето со висока енергија може брзо да го исцрпи сопственикот на куче со ниска енергија, а кучето со ниска енергија може да го фрустрира сопственикот што е секогаш во движење.

Раса: Секоја раса има различни карактеристики на личноста и важно е да се знае вистинската раса што ќе биде најкомпатибилна со вашата. Ако сте особено алергични на животинско крзно, хипоалергичната раса на кучиња како пудлицата може да одговара на вашите потреби, доколку нивните други особини одговараат на вашите потреби. Кучињата од мешана раса може да ги комбинираат идеалните особини што ги барате, но тоа никогаш не е гаранција дека ќе ги добиете сите корисни особини што ги сакате.

Возраст: Во секоја фаза од животот, личноста на кучето обично се менува. Кај возрасните кучиња има поголема веројатност да бидат дресирани дома и може да имаат помирен темперамент од младото куче. Со постарите кучиња веќе ги знаете нивната медицинска историја и личност, па затоа тоа е помалку коцкање отколку да ризикувате со помладо кученце.