Фото: Фејсбук/Бојко Борисов

Поранешниот бугарски премиер Бојко Борисов рече дека спиел мирно по вчерашната посета на бугарскиот премиер Кирил Петков на Скопје, бидејќи Македонија нема да ја нападне Бугарија.

– Ноќва за првпат спиев мирно, бидејќи вчера сфатив дека братскиот народ на Северна Македонија нема да ја нападне Бугарија со донираните тенкови и нема да има територијални претензии. Спијте мирно, нема да ни го земат Банско. Кон што да имате претензии? Сите сакаме да бидеме во ЕУ – први ве признавме, први ве поддржавме за НАТО. Да се ​​каже дека историјата не е важна е да умреш како овца без историја – рече Борисов.

Поранешниот премиер го искритикува Петков дека е првиот бугарски државник што отишол во Скопје и не положил цвеќе на споменикот на Гоце Делчев.

Борисов побара да дознае дали на средбата меѓу Кирил Петков и претседателот Стево Стево Пендаровски станало збор за македонското малцинство во Бугарија.

– Нашиот Устав јасно кажува дека сите бугарски граѓани се еднакви – рече Борисов, додавајќи дека влегувајќи во стапицата на фашизмот, Бугарија се откажува од подвигот на бугарскиот народ да му се спротивстави на Адолф Хитлер за спасените над 50 илјади бугарски Евреи.

Претходно денеска Петков оцени дека посетата во Скопје била многу успешна.

– Од една страна подадовме рака со тоа што отидовме таму, од друга страна ни дадоа нота што се надевавме дека ќе ја добиеме пред две години. Оваа нота е многу поважна од само кусото и долгото име. Покажува дека Северна Македонија нема претензии за територијалниот интегритет на Бугарија – рече Петков.