Во текот на изминатото деноноќие, во периодот од 7 часот наутро вчера до 7 часот денеска, во активностите за гаснење и превенирање на пожарите на територијата на државата, од страна на МВР биле ангажирани околу 583 полициски службеници.

Реализирани биле 202 мото-патроли и користени 172 возила. Деноноќно на терен се и припадниците на сите специјлни единици на полицијата: Специјалната антитерористичка единица „Тигар“, Единицата за брзо распоредување и Посебната единица за поддршка, кои несебично помагаат во гасење на пожарите.

МВР апелира строго да се почитува забраната за движење во шумските предели, граѓаните максимално да се воздржат од палење огнови, отпадоци, меѓи и стрништа на нивите, да не се фрлаат неизгаснати догорчиња и да не оставаат стаклени шишиња или други предмети, кои подолго време изложени на сонце, можат да предизвикаат пожар.