Оваа привремена суспензија ќе трае до 5 април

Компанијата „Амазон“ привремено ја прекина испораката на сите предмети од независни трговци до нејзините купувачи, со што мерката не се однесува на медицински материјали или производи од голема побарувачка, пренесува „Индипендент“.

Оваа привремена суспензија ќе помине на 5 април, бидејќи гигантот за електронска трговија им дава приоритет на производите поврзани со борбата против растечката пандемија на коронавирус.

– Ние привремено им даваме приоритет на членовите на домаќинствата, медицинските материјали и другите производи од голема побарувачка кои доаѓаат во нашите центри, за да можеме побрзо да ги примаме, рестартираме и испраќаме овие производи на клиентите. Ние разбираме дека ова е промена за нашите партнери и го цениме нивното разбирање, бидејќи привремено им даваме приоритет на овие производи за клиентите – изјави портпаролот на „Амазон“.

Оваа одлука на „Амазон“ доаѓа откако на интернет-страницата бил забележан пораст на нарачките од луѓе ширум светот. Предмети кои купувачите ги купуваат и брзо се трошат вклучуваат материјали за чистење и други потребни предмети.

Независни трговци веќе искусија проблеми со продажба на своите производи откако фабриките во Кина се затворија за време на избивањето на вирусот. Откако Кина се справи со коронавирусот во својата земја, некои од овие фабрики повторно беа отворени. Но, сега трговците ќе треба да утврдат што да прават со нивните производи.

„Амазон“ соопшти дека производите што веќе се испратени кон купувачите ќе бидат прифатени и испорачани. Но, нема да бидат прифатени нови производи во следните три недели.

Независните трговци сè уште имаат можност да ги продаваат своите производи преку „Амазон“ без да користат складишта на компанијата. Но, тоа ќе ги натера трговците да најдат независен магацин за да ги испорачаат своите производи.

Продавачите и продавачите ќе бидат известени од „Амазон“, откако компанијата ќе одлучи да се врати на вообичаениот начин на работа.

„Амазон“ исто така, вчера објави дека ќе вработи уште 100.000 нови работници во САД како одговор на зголемената побарувачка за услуги за испорака.

– Отвораме 100.000 нови работни места со полно работно време и со скратено работно време низ САД во нашите центри за исполнување на мрежата за испорака, за да одговориме на порастот од побарувачката на луѓето што се потпираат на услугите на „Амазон“ во ова стресно време, особено на оние најранливите – објави компанијата.

Компанијата воедно најави покачување на платите на своите вработени до април, со оглед на неоходните услуги за време на пандемијата.