Фото: Пекселс

Федералните резерви (Фед) синоќа ги покачија каматните стапки за четвртина отсто, сигнализирајќи дека постои спремност за запирање на понатамошно покачување на чинењето на кредитите, а откако имаше потреси на финансиските пазари предизвикани од колапсот на две американски банки. 

Основната каматна стапка за еднодневни депозити е фиксирана од 4.75 до 5.00 отсто.  Ова беше девето зголемување досега во напорите на Фед (Централната банка на САД) да се намали инфлацијата во изминатите две години.

Во однос на ненадејните банкротства неодамна на двете крупни банки, Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, Фед во својата изјава повеќе не напоменуваат за можноста од понатамошно покачување на стапките.

Главните барзи во САД сепак не беа убедени во тоа и тргувањата вчера завршија во негатива. 

Трејдерите се поделени во мислењето дали Централната банка навистина ќе запре со циклусот покачувања на каматните стапки, бидејќи властите на САД бараат начини да се зцврсти финансиската стабилност, а исто така и ги решаваат проблемите со кои се судира и First Republic, уште една голема банка.