Дали моето дете е само немирно или има АДХД: Знаци и симптоми

Нарушувањето наречено дефицит на внимание/хиперактивност (АДХД) е невро-развојно нарушување, состојба што влијае на правилниот раст и развој на мозокот. Општо земено, симптомите на АДХД...

Надминете го стравот дека ќе станете како вашите родители

Дали ве прогонува вашето минато? Како се однесувале вашите родители кон вас? Злоупотребата на родителите, особено онаа невидливата, често е табу тема за која е...

Има „деца глуварчиња“ и „деца орхидеи“: Зошто децата различно се справуваат во иста проблематична...

Браќа и сестри од исто семејство, кои на пример доживеале слични трауми, понекогаш поинаку се справуваат со сѐ тоа. За таа појава говори психологот,...

Што да направите ако откриете дека детето е жртва на булинг

Проблемот со врсничкото насилство, познато како булинг, и тормозење кај децата и младите е општоприсутно. Вербалната или физичката злоупотреба што трае подолго време може...

РСВ инфекција – како да се заштитат децата

Овој вирус се пренесува преку директен контакт и преку капков пат (кашлање, кивање). Оттука, сосема е разбирливо што најподложни на инфекција се децата кои...

Пет мита за татковството: Има ли дефиниција за добар татко

Можеби најголемиот мит од сите е дека има само една дефиниција за добар татко. Вие сами ја создавате идејата што значи татковство според вас...

Дали имате „токофобија“? Дури 62 отсто од жените страдаат од оваа малку позната состојба

Состојбата наречена „токофобија“ веројатно не ви значи ништо, но лекарите предупредуваат дека постојат големи шанси да ја имате, пишува „Дејли мејл“. Имено, се работи...

Што кога детето е пречувствително?

Со поимот хиперсензибилно или пречувствително дете, не се мисли на дете кое просто плаче, станува тажно, луто или фрустрирано речиси без потреба.... Како што објави...

Кога детето се однесува грубо и провокативно: Не викајте, но поставете граници

Повеќето деца минуваат низ фази на „испробување“ на грубо однесување, а нивните родители не се исклучок. Колку и да е вообичаена и минлива оваа...

Соочете се со сопствената несигурност! Родителите несвесно создаваат анксиозност кај децата

Анксиозноста е проблем што го има и кај возрасните и кај децата, а клиничките истражувања покажуваат дека над 20 отсто од младите се борат...