Сè повеќе деца со говорни проблеми: Кога е вистинско време за на логопед

Според искуствата на логопедите, доколку детето не прозбори до својата 2-ра година, треба да се побара стручно логопедско мислење, совет и инструкции за понатаму. На...

Дали децата ни се толку небитни, прашува психологот Косоврасти

Дали децата ни се толку небитни, какви ли генерации ќе продуцираме, за сето ова одговорни сме ние сега, а не овие деца кога ќе...

Викањето и ќотекот не се решение за лутината и бесот на децата – тие...

Плачење, врескање, фрлање предмети, клоцања и удирања, неприфаќање за смирување, се само дел од емотивите изливи на бес кај децата т.н тантруми. Тие за...

Висок притисок и на 18 години: Се случува сè почесто и мора да се...

Особено е загрижувачки што многумина не чувствуваат дека имаат проблем, па болеста останува недијагностицирана и нелекувана, а таква може да доведе до сериозни проблеми Имаме...

Како се воспитуваат психички цврсти деца?

Родителите вообичаено се надеваат дека ќе одгледаат ментално силни деца кои ќе може полесно да се вратат од неуспех и да ги надминат животните...

Осум причини зошто образовниот систем во Финска е толку успешен?

Образовните реформи иницираат низа промени, коишто веќе целосно го револуционизираа финскиот образовен систем. Учениците во оваа земја со години успешно се натпреваруваат, на пример...

Период на вируси и бактерии меѓу децата: Заразноста голема

Респираторните вируси кои ги засегаат горнореспираторните патишта клинички се манифестираат како ринитис, фарингитис, ринофарингитис, тонзилитис, ларингитис,тонзилоларингитис и синузитис Автор: Д-р Бобан Блажевски Од почетокот на училишната...

Кучко, дебилу и краво не е слобода на говор – социјалните мрежи загадени со...

Глупава, крава, оди си, не те бива - говорот на омраза се правда со слобода на изразување Глупава, крава, оди си, не те бива, министер...

Кога на лекар за респираторни инфекции: Малите деца се разболуваат од 6 до 9...

Автор: Д-р Јорданка Маџоска, педијатар Што се респираторни инфекции и колку се чести Акутните респираторни инфекции се најчестите акутни заболувања кај човекот и се најчестите акутни...

Тешко прозборуваат, немаат внимание, се искривуваат… Кога смарт-телефоните стануваат детски играчки

Дигитализацијата и децата Последиците од неконтролираната употреба на смарт-технологијата се сериозни и директно поврзани со разни развојни проблематики како доцнење во когнитивниот развој, говорниот развој,...