За Македонците, културен геноцид се сите документи во кои не научно, туку со политички притисок, се бара од нив самите да се откажат од македонството, од своите македонски корени, да се откажеме самите од себеси, од Македонците во Пирин и во Егеј, да се откажеме од македонскиот просторен и...
Според Птоломеј, а тој се повикува на информациите добиени од Марин Тирски (околу 70-130), картограф и географ од Тир во Феникија, трговска експедиција од територијата на Римското Царство предводена од Маес Титијан (Μάης Τιτιανός), идентификуван како Македонец, отпатувала далеку на исток по Патот на свилата, доаѓајќи до месноста наречена...
Кога зборуваме за историјата на Балканот и на балканските народи, веројатно има толку вистини (толкувања на настаните) колку и народи, ако не и повеќе. Процесот на помирување на различните истории на Балканот се наоѓа токму на почетокот и веднаш наидува на пречки. За Македонците, за жал, најстрашен е неукиот...
В сабота, 30 април, во празничниот троброј на „Нова Македонија“ добивате подарок албум, TOP CLASS 2022! Во новата колекција на Панини TOP CLASS 2022, на нов и единствен начин, се претставени 14-те најуспешни фудбалски клубови во Европа за годинава. Панини годинава почнува нов серијал - TOP CLASS преку кој секоја година...
Ода на разнебитувањето Во изминатите години Македонија се претвори во место каде што царуваат неуки трговци со државните интереси, трговци со македонизмот, продавачи на честа, доблестите и достоинството, пред сѐ на македонскиот народ, но и на сите граѓани на Македонија. Во изминатите пет години „ограбени се храмовите и светиите, исмеани се...
-Зошто Бугарија не може да биде сметана како доверлив партнер ниту за САД ниту за ЕУ? Тоа е прашањето на кое побаравме одговор од повеќе домашни и странски експерти, професори и дипломати. Според нив, причината е повеќеслојна, но факт е дека во некои конкретни постапки на меѓународната заедница веќе...
Во утрешното печатено издание и на порталот на „Нова Македонија“ прочитајте ја колумната на професорката Билјана Ванковска. Треба ли да потсетиме каков насилнички и лажиран чин беше изборот на Талат Џафери? Нешто што го видовме со свои очи! Какви срамни и противуставни закони се донесоа оттогаш, како криминално го сменија...
Дали сѐ уште кај нас важи една теорија во економијата што вели ако станбената изградба се движи напред, тогаш и целата економија оди напред. Дали изградбата на станови влече и многу други индустрии што ја снабдуваат неа, како на пример индустријата за мебел, апарати за домаќинство, потрошувачка на енергенти...
На страниците на „Нова Македонија“, од утре, ќе можете да ги читатe новите колумни на професорот и писател Венко Андоновски, редовен колумнист во нашиот медиум. Во серијалот Микро-двоглед секој вторник ќе бидат објавувани по две кратки (микро) колумни. Колумните на Венко Андоновски во „Нова Македонија“ може да ги читате и на...
Утре во печатеното издание на Нова Македонија прочитајте сведоштво на еден од креаторите на македонскиот Устав за генезата на вметнатиот политичко-правен и лингвистички фелер во преамбулата Генезата на хибридното фелер-решение во преамбулата на македонскиот устав, што ги произведе мноштвото досегашни непредвидени состојби генерирани во македонското општество, предупредува дека со новите...