За кого ќе кукурига галскиот петел? Несомнено изјавата на Макрон повеќе е на линија на она што претходно го порачуваше Радев, односно дека нема причина да оди во посета на Париз и да се среќава со францускиот претседател кога лично не гледа „напредок за отворените прашања меѓу Софија и Скопје“,...
Софија го покажа вистинското лице - Она што најмногу загрижува е бесрамниот обид на бугарскиот политички и државен врв, среде Македонија, која е прогресивна и историски докажано антифашистичка држава, да ни чествува фашист и националшовинист како што е Иван (Ванчо) Михајлов. Тоа е бесрамен обид од бугарска страна да...
Македонија е меур – систем затворен самиот во себе, додека властодршците газат и уништуваат сè пред себе само заради задоволување на ситни лични интереси. Сè повеќе станува извесно местото на науката во македонското општество и ставот што го наметнува естаблишментот, со премолчаната, но јасно препозната максима: Научни проекти –...
САД и досега безброј пати го констатирале истото, или нешто слично, за состојбите на (не)почитување на правата на Македонците во Бугарија, а истото тоа го констатирале и други европски и светски организации. Затоа на основите на вакви процени, збогатени со квантитативни и квалитативни анализи, треба да се постави и...
СИЛНИ ПОЗИТИВНИ ОДГЛАСИ ПО ОДЛУКАТА НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА Има и против, но македонскиот дух е нескротлив Долг процес со можни опструкции и многу мудрост во преговорите е дел од следната фаза до конечното признавање на автокефалноста на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА). Признавањето на канонскиот статус од Вселенската патријаршија е само прв...
Материјалните, културните и духовните артефакти од минатото на македонскиот народ овозможуваат да се воспостави автентичната реалност во нашето денешно опстојување. Непроценливите, уникатните и филигрански прецизните знаци, обележјата на македонското постоење во мноштвото материјални, културни и духовни артефакти, ја закотвуваат, втемелуваат реалноста толку цврсто што нам ни преостанува само едно:...
Човекоцентрична глобализација: Доведување на Г20 до последната милја, не оставајќи никого назад „Васудхаива Кутумбакам (Vasudhaiva Kutumbakam)“ – овие два збора доловуваат длабока филозофија. Овој концепт значи „светот е едно семејство“. Ова е сеопфатен поглед што нѐ охрабрува да напредуваме како едно универзално семејство, надминувајќи ги границите, јазиците и идеологиите. За...
Дали е можно нашите внуци да живеат онолку добро како што се живее во некоја побогата и поразвиена држава од ЕУ? Што треба да направиме денес за нашите внуци (внуците на милениумската генерација) да останат да живеат во Македонија, а нивниот квалитет на живот да е на исто или...
Сите документи што не се конзистентни со основните премиси на македонизмот, а такви се и Договорот со Бугарија и Преспанската спогодба, претставуваат извор на сите наши витални проблеми и значат разнебитување на Македонија. Тоа, пак, води до констатацијата дека ако не ги раскинеме двата документи, Македонците ќе исчезнат, а...
Од среда, 17 април, „Нова Македонија“ ќе започне со објавување серија одговорени прашалници од нашите претседателски кандидати, според прашања поставени од Марсел Пруст, еден од најславните писатели на 20 век. Пруст е познат по својата интроспективна природа и способноста во своите описи „да ја фати“ суштината на човековата природа и...