Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Мачата и зелениот чај може да потекнуваат од исто растение, но имаат низа различни придобивки. Што е подобро за зголемување на енергијата? И двата чаја се полни со здравствени придобивки. Додека пијалакот од традиционален зелен чај се подготвува така што листовите на растението Camellia sinensis се натопуваат во врела вода, баристите на мача ја подготвуваат така што ги мелеат листовите во светлозелен прав, кој потоа се меша во врела вода. И двата чаја бараат растението да биде одгледано во различни услови – мачата најдобро се бере во сенка, додека растенијата на зелениот чај растат на сонце.
Иако и двата чаја содржат кофеин и делат многу други здравствени придобивки, експертите велат дека еден е подобар избор за утринска енергија. Мачата содржи значително повеќе кофеин од традиционалниот зелен чај – помеѓу 38 и 88 милиграми на чаша, за разлика од само 20 до 30 милиграми во зелениот чај.
– Мачата во прав исто така има исклучително силен нутритивен профил – изјави регистрираниот диететичар Џулија Зумпано на клиниката во Кливленд.
Двата зелени чаја се богати со антиоксиданти, но мачата го надминува зелениот чај и во оваа област. Мачата содржи дури 137 пати повеќе антиоксидативни катехини – растителни соединенија што го штитат организмот од болести. Покрај тоа, има и повеќе влакна, кои го регулираат варењето, калциум што ги зајакнува коските и аминокиселини со невропротективни својства, како Л-теанин. Л-теанинот исто така дејствува смирувачки. Тоа ја прави мачата привлечна опција за сите што сакаат енергија без непријатна нервоза и тресење.