Зголеменото влијание на екстремните временски услови врз производителите предизвика скок на цените на кафето. Цената на кафето се зголеми повеќе од двојно во текот на изминатата година поради екстремните временски услови. Комбинацијата од повисоки од просечните врнежи од дожд и температури во регионите каде што се произведува кафе предизвика големи проблеми за земјоделците во 2024 година. Како резултат на тоа, кафето доживеа некои од најголемите зголемувања на цените – до 103 проценти во текот на изминатите 12 месеци.
Научниците потврдија дека 2024 година беше најжешката година досега и овој тренд се чини дека продолжува и во првите месеци од 2025 година. Експертите велат дека екстремните, непредвидливи временски настани ќе стануваат посериозни и почести како што се зголемуваат глобалните температури. Податоците од аналитичарите покажуваат дека се очекува цените на храната да останат нестабилни годинава, бидејќи трендот на зголемување на екстремните временски услови продолжува да ги погодува земјоделските култури.
Светот ќе мора да ја ограничи зависноста од кафе поради глобалното затоплување. Покрај зголемувањето на цените, вкусот и достапноста ќе бидат погодени и од ефектите на прелевање за поврзаните бизниси како што се кафулињата во Европа. И потенцијално има катастрофални последици за земјоделците што се потпираат на кафе за својата егзистенција во земји како Бразил, Етиопија и Виетнам.
Со почестите екстремни временски услови и природни катастрофи, одгледувачите на кафе и другите земјоделци стануваат поранливи. Екстремната топлина низ Источна Азија минатата година, на пример, доведе до зголемување на цените на оризот во Јапонија и на зеленчукот во Кина. Ова е особено точно во земјите во развој, каде што земјоделците честопати се слабо компензирани за своите производи, а ефектите од климатските промени се чувствуваат поостро. Бразил и Виетнам произведуваат повеќе од половина од кафето во Велика Британија. Овие две земји имаат најголемо влијание. Самото производство на кафе придонесува за кризата. Одгледувањето еден килограм кафе може да произведе емисии на стакленички гасови еквивалентни на 15,33 кг јаглерод диоксид, според истражувачите од Универзитетот во Лондон. Промената на начинот на одгледување, транспорт и консумирање на кафето би можела значително да го намали овој отпечаток.