Сосовите што се служат со храната можат да имаат корисен ефект врз физичкото и менталното здравје, вели нутриционистката Сигне Сванфелд, кој објасни дека кечапот, мајонезот и сенфот не се нужно лоши избори. Важно е, наведува таа, да се придржувате до количеството и да не бидат секојдневно на вашето мени. Исто така, според нејзиното мислење, најдобро е да се изберат домашен кечап, мајонез или сенф, кои лесно се прават и се многу поздрави од индустриските производи.
Кечап: Откриено е дека кечапот потенцијално ја зголемува плодноста кај мажите. Антиоксидантот ликопен, кој им дава боја на доматите, може да го зголеми бројот на сперматозоиди за 70 проценти. Студијата од 2002 година на 47.000 мажи покажа дека ако јадете кечап два или повеќе пати неделно, можете да го намалите ризикот од рак на простата за околу 20 проценти. Сепак, Сигне вели и дека кечапот содржи големи количества додадени шеќери.
Сенф: Сенфот се смета за еден од најстарите познати додатоци, особено во сосовите, кој датира од периодот на Стар Египет. Сенфот е преполн со селен и магнезиум, кои може да имаат антиинфламаторни својства. Некои студии покажаа дека семките од тилчец што се наоѓаат во сенфот штитат од бактерии и габи како што е ешерихија коли. Негативната страна на сенфот е тоа што е богат со натриум, па затоа треба да се јаде умерено.
Мајонез: И покрај неговата лоша репутација, мајонезот всушност е направен од хранливи состојки.
– Мајонезот се прави од растително масло и јајца, а двете намирници се хранливи. Маслото содржи незаситени здрави масти, а јајцето обезбедува протеини и витамин Д – вели Сванфелд.
Мајонезот има висока концентрација на витамин Е, за кој една студија покажа дека може да ги заштити жените во постменопауза од мозочен удар. Истражувачите од Универзитетот во Минесота открија дека жените во постменопауза со значителни количества витамин Е во нивната исхрана имаат помала веројатност за мозочен удар. А најконцентрираниот извор на храна на витамин Е што го консумирале групата жени во студијата бил мајонезот.