Основачот на „Амазон“, милијардерот Џеф Безос, го основаше „Безос ерт фонд“ како дел од јавното ветување за справување со тековната климатска криза преку филантропија, а последната инвестиција од 60 милиони долари се однесува на подобрување на квалитетот и достапноста на алтернативни протеини, како што се замените за месо од растително потекло.
Со оваа инвестиција ќе бидат формирани неколку центри за производство на одржливи протеини фокусирани на главните технолошки пречки за производство на замени за месо од растително и култивирано месо, вклучувајќи и намалување на трошоците, зголемување на квалитетот и подобрување на хранливата вредност. Потпретседателката на фондот Лорен Санчез ја истакна итната потреба од иновации за да се направи одржлив глобалниот систем за храна.
– Мораме да нахраниме 10 милијарди луѓе со здрава, одржлива храна во текот на овој век, во исто време додека ја штитиме нашата планета. Можеме да го направиме тоа, но ќе требаат еден тон иновации. Нашиот свет е подготвен за трансформација, за иднина што не е ограничена со компромиси. Решенијата за нашите најголеми предизвици често доаѓаат од тивката упорност на оние што се подготвени да се сомневаат, преобликуваат и иновираат. Планетата брзо се загрева, а експертите за животна средина предвидуваат дека се приближуваме до првата од неколкуте клучни пресвртници што би можеле да доведат до еколошка катастрофа. Сточарството е одговорно за околу 16,5 проценти од сите емисии на стакленички гасови – рече Санчез.
Замената на традиционалното месо со одржливи алтернативи е ефикасен начин за намалување на еколошката штета, а сѐ повеќе луѓе, без оглед на нивниот начин на живот, редовно купуваат и консумираат растителни протеини. Флекситаријанците и љубителите на месо го поттикнуваат растот на протеините од растително потекло, дури и повеќе од веганите и вегетаријанците, а експертите предвидуваат дека пазарот на замени за месо од растително потекло ќе надмине 14,27 милијарди долари до 2030 година, што е зголемување за повеќе од 13 проценти од 2023 година. Владите исто така прифаќаат алтернативи за протеинската храна, при што Германија и Данска најавија огромни инвестиции во промоција и производство на храна од растително потекло за да се префрлат од добитокот на поодржливи начини на производство на храна.