Фото: Пиксабеј

Досега студиите не се согласни за тоа дали органските млечни фарми произведуваат повеќе, помалку или приближно исто количество емисии на стакленички гасови. Кравјото млеко има најголемо влијание врз животната средина, а бадемовото најмалку, покажа студијата објавена од „Њујорк пост“.
Голем број студии покажаа дека млекото обично има помал климатски отпечаток од пилешкото, јајцата или свинското месо по килограм.
Јогуртот, свежото сирење и крем-сирењето се слични на млекото. Но многу други видови сирење, како чедар или моцарела, може да имаат значително поголем отпечаток од пилешкото или од свинското месо, бидејќи обично се потребни околу 10 литри млеко за да се направи еден килограм сирење.
Досега студиите не се согласни за тоа дали органските млечни фарми произведуваат повеќе, помалку или приближно исто количество емисии на стакленички гасови како и конвенционалните фарми, на три литри млеко. Тоа многу варира од фарма до фарма. Проблемот е што нема ништо за органската етикета што ви кажува нешто конкретно за климатското влијание на тетрапакот млеко што го држите. Кое растително млеко е најдобро? Најмалку влијание врз емисијата на штетни гасови имаат бадемот, овесното и млекото од соја. Но, како и секогаш, постојат предупредувања и компромиси што треба да се земат предвид. На пример, на бадемите им треба многу вода за да растат. Млекото од соја има тенденција да има мошне мало влијание, сè додека сојата се одгледува одржливо. Овесното млеко е некаде на средина во однос на влијанието.